Crossroads Meierijstad: "Een morele plicht om het verhaal door te geven"

14 september 2017

“Een morele verplichting om de verhalen door te geven”. Dat voelt Erwin Janssen als hij vertelt over Elaine Smith -de beeldschone jonge vrouw die ons vanaf een oude foto aankijkt- en haar verloofde Carman Ladner. Tijdens de gevechten om Hell’s Highway verliest Elaine de liefde van haar leven. Het verandert op slag haar toekomst. Het echte keerpunt vindt plaats in 2006 als Elaine -dankzij contact met Erwin- de gereconstrueerde voetsporen van haar verloofde volgt. In Eerde beseft zij wat het ware “Life changing moment” is geweest. Het zijn de in vrijheid spelende kinderen van nu waar Carman Ladner zijn jonge leven voor opofferde.

Ruim 50 toehoorders luisterden ademloos naar het verhaal uit Eerde dat de inleiding vormde op de Crossroadsbijeenkomst Meierijstad. Erfgoed Brabant organiseerde de bijeenkomst in samenwerking met Bibliotheek Meierijstad en Stichting De Eerdse Molen. Het doel van Crossroads is het ophalen van persoonlijke verhalen uit de periode 40|45. Om zoveel mogelijk herinneringen op te tekenen voor de 75-jarige herdenking van de bevrijding in 2019. Aan het Oude Raadhuis in Veghel wapperde trots de Airborne-vlag als eerbetoon aan de Amerikaanse divisie die in september 1944 Veghel en de regio bevrijdde. Een thema dat tijdens de bijeenkomst aanzette tot talloze gesprekken en zelfs het spontaan zingen van liedjes uit deze tijd. Uit de regio kwamen niet alleen persoonlijke verhalen. Erfgoed-, herdenkings- en overheidsinstanties verkenden mogelijkheden voor het delen van hun verhalencollecties of de voorbereiding op 75-jaar bevrijding.


Het verhaal is nog niet af. Bibliotheek Meierijstad zal samen met Erfgoed Brabant in de komende tijd de lokale verhalen van Meierijstad en omgeving ophalen. Wilt u uw verhaal delen? Kijk dan op www.erfgoedbrabant.nl/crossroads.


Terug naar nieuwsoverzicht
Musea
Muziek
Gesproken woord
Spelen
Actief
Kunst
Exposities
Feest, festival & evenementen
Cursussen & workshops
Film
Theater & dans
Kinderen