Nieuwbouw Theater Noordkade verrijst

7 september 2017

De nieuwbouw van het theater De Blauwe Kei aan de Noordkade krijgt steeds meer gestalte. Nu de kelder is gebouwd voor kleedruimten, toiletgroepen en facilitaire zaken voor het nieuwe theater, komt een volgende fase aan bod: de staalconstructie verrijst nu naast de Afzakkerij aan het kanaalwater naar de passantenhaven. ,,We gaan waarschijnlijk tijdens de bouwvak door met werken aan de staalconstructie van het theater. Dat komt omdat we straks de techneuten niet voor de voeten willen lopen die het inregelen van de trekkenwand voor hun rekening nemen en andere technische afstellingen die nodig zijn in het theater. Dat vergt namelijk nogal wat tijd. Dus maken wij iets meer haast met de ruwbouw”, vertelt Stefan van de Ven van Bouwbedrijf Van de Ven.

In de staalconstructie zitten direct ook alle ‘bruggen’ die boven in de nok van het theater zitten waar de lichtstraten worden geregeld. ,,Dat is een mooi gezicht als je die nu al in de lucht ziet hangen.” Het nieuwe theater, met 650 stoelen, krijgt straks vloerverwarming. Die verwarming krijgt zijn warmte van het restwater van de buren: DMV Campina. ,,Dat doen we uiteraard al langer met andere delen van het complex van de Noordkade. Maar ook met het theater gebruiken we die restwarmte. Dat is wel moeilijker regelbaar als een theater in korte tijd vol loopt met mensen. Daarom hebben we ook een speciale luchtbehandeling in gedachten voor het theater.”

Die luchtbehandeling wordt onder de stoelen aangebracht, zodat frisse lucht vanuit de bodem het theater vult. ,,Dat is om koude lucht toe te voegen bij de vloerverwarming, maar ook om de CO2-uitstoot van een flinke groep mensen af te vangen in het gebouw.”

Bron: Brabants Dagblad – Domien van der Meijden


Terug naar nieuwsoverzicht
Musea
Muziek
Gesproken woord
Spelen
Actief
Kunst
Exposities
Feest, festival & evenementen
Cursussen & workshops
Film
Theater & dans
Kinderen