Veghels Kunstenaars Collectief

13 oktober 2015

De stichting “Het Veghels Kunstenaars Collectief” of kortweg het VKC is opgericht in mei 1991 om een platform te bieden aan de Veghelse amateurkunst-beoefenaars. En dan betreft dat de beeldende kunsten: schilderen en beeldhouwen.

Het Veghels Kunstenaars Collectief aan het woord:
"Wij verzorgen maandelijks exposities van amateurkunstenaars in het Raadhuis aan de Markt 1 in Veghel. We gaan hierbij als volgt te werk: we hebben een bestuur dat bestaat uit 5 personen die allen zelf op amateur basis schilderen, of beeldend bezig zijn. En we beschikken over een mooie expositieruimte voor ca. 20 - 24 schilderijen en 2 vitrines voor beeldend werk.

Veelal via spontane aanmeldingen, nemen de belangstellende amateurs contact met ons op met de vraag bij ons te mogen exposeren. Vervolgens gaat een kleine delegatie uit ons bestuur bij de betreffende amateur op bezoek om zijn of haar werk te bekijken en (wat best moeilijk is) te beoordelen op de ‘kwaliteit’ en ook uiterlijke vormgeving (is het kwalitatief goed ingelijst voor een overzichttentoonstelling). Als daaraan wordt voldaan dan worden nadere afspraken voor de expositie gemaakt en gaat de exposant zich zelf ook oriënteren in onze expositieruimte. Vervolgens wordt de expositie door leden van het bestuur ingericht, in goed overleg met de exposant.

Het kenmerkende van onze werkwijze is dat de amateurkunstenaar zelf aanwezig is op de zaterdagen en eventueel ook op koopzondagen in de kalendermaand waarin hij of zij exposeert. Wij hebben gemerkt dat dit een extra toegevoegde waarde biedt aan onze tentoonstellingen, mede omdat vaak geïnteresseerde amateurs komen kijken en graag over het werk en de werkwijze van de exposant worden geïnformeerd.  

Het is ons in die afgelopen jaren gebleken dat we steeds voldoende aanmeldingen hebben om het gehele jaar door een kwalitatief goed aanbod van amateurkunst te bieden. Tevens blijkt ons weer steeds dat het voor de amateur vaak erg boeiend is om op deze manier (vaak voor het eerst) naar buiten te treden en over zijn of haar werk met een heel verschillend publiek te kunnen praten. Een hele mooie taak dus voor het VKC!"

Contact adres:
Secretaris VKC: Hennie van den Hurk
Aa-veste 11
5462 CZ Veghel
Tel: 0413-362639 of 06-22992917
E-mail: hurk15@xs4all.nl
 
Wilt u zich aanmelden dan kunt u zich inschrijven via dit formulier. U kunt hiervoor ook terecht aan de balie van het UITpunt in Veghel (Markt 1).


Terug naar nieuwsoverzicht
Musea
Muziek
Gesproken woord
Spelen
Actief
Kunst
Exposities
Feest, festival & evenementen
Cursussen & workshops
Film
Theater & dans
Kinderen